سوزش ادرار و علت های آن
فهرست مطالب
سوزش ادرار همیشه دلیل بر وجود عفونت ادراری نیست
یکی از مشکلات ادراری شایع در خانم ها سوزش ادراری است. سوزش ادرار به خودی خود بیماری خاصی تلقی نمی شود، بلکه یک علامت است و می تواند ناشی از بیماریهای مختلفی باشد. سوزش ادرار همیشه دلیل بر وجود عفونت ادراری نیست. یکی از علل نادر اما خطرناک سوزش ادرار، نوعی از سرطان مثانه است که در آن معمولا به همراه سوزش ادرار، بیمار به چشم خود، ادرار خونی را مشاهده می کند. در مطلب امرور در سایت نینیلوژی میخواهیم به این موضوع بپردازیم
همانطور که در مطلب مربوط به عفونت ادراری اشاره کردیم
سوزش ادرار اغلب همراه با تکرر ادرار و احساس فوریت در ادرار کردن می باشد. احساس فوریت در ادرار کردن بدین معنی است که فرد احساس می کند که مثانه پر شده و باید مثانه را خالی کند ولی مثل افراد طبیعی نمی تواند آن را به تاخیر بیاندازد، بلکه باید فورا محل مناسبی را پیدا و مثانه را تخلیه کند.
بیشتر پزشکان سوزش ادرار را معادل عفونت ادراری دانسته و بدون بررسی شروع به درمان آن می کنند، در صورتی که سوزش ادرار میتواند دلایل خیلی زیادی داشته باشد که یکی از آنها عفونت ادراری است. سوزش ادرار در خانم های جوان بیشتر است. یکی از علل سوزش ادرار و عفونت مثانه، مقاربت است که در آن روز و یا روزهای بعد از مقاربت دچار سوزش ادرار می شود و این معمولا تکرار شونده است. اگر درد در هنگام ادرار کردن در ابتدای آن اتفاق بیفتد، معمولا نشان دهنده وجود مشکل در مجرای ادراری است ولی اگر در انتهای ادرار کردن اتفاق بیفتد نشان دهنده وجود مشکل در مثانه است. اگر سوزش ادرار همراه با تکرر و احساس فوریت در ادرار کردن و درد زیر دل باشد، معمولا نشان دهنده التهاب مثانه است.
التهاب مثانه در خانم ها ممکن است علل عفونی و غیر عفونی داشته باشد. در صورتی که سوزش ادرار همراه با احساس ناراحتی و درد در قسمت خارجی دستگاه تناسلی باشد معمولا نشاندهنده وجود التهاب در واژن و یا لبهای فرج می باشد.
خطرناکترین علت سوزش و تکرر ادرار، وجود نوع بدخیمی از سرطان مثانه است. بنابراین از کنار سوزش و تکرر ادرار نباید به آسانی عبور کرد.
خانمها به دلایل زیر مستعد ابتلا به عفونت ادراری هستند:
- کوتاه بودن مجرای ادرار
- به تاخیر انداختن تخلیه مثانه
- استفاده از وسایل جلوگیری از حاملگی مانند دیافراگم
- استفاده از ژلهای اسپرم کش برای جلوگیری از بارداری که باعث تجمع
- میکروب روده در اطراف مجاری ادرار می شود.
- دسترسی راحت تر میکروبهای روده ای به علت کوتاه بودن مسیر به دستگاه ادراری و سیستم ادراری خانمها
هشت علت سوزش ادرار در زنان که باید بدانند
1. سوزش ادرار به علت عفونت دستگاه ادراری
شایعترین علت سوزش ادرارعفونت دستگاه ادراری است و همان طور که از نام آن پیداست، مربوط به زمانی است که یکی از اندامهای دستگاه ادراری دچار عفونت میشود. اندام های دستگاه ادراری شامل: کلیهها، میزنای (لولهای که ادرار را از کلیه به مثانه منتقل میکند)، مثانه و مجرای ادرار هستند.
عفونت دستگاه ادراری زمانی رخ میدهد که باکتریها، معمولا باکتریهای. کولای، به مثانه یا مجرای ادرار راه پیدا میکنند. ای. کولای نوعی باکتری میلهایشکل است که در بخش تحتانی روده بعضی حیوانات خونگرم وجود دارد. این عفونت، علائم ناخوشایندی مثل سوزش ادرار و تکرر ادرار بهدنبال دارد.
اگر از عفونت دستگاه ادراری اطمینان پیدا کردید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید که با مصرف چند آنتی بیوتیک ساده از شر عفونت و درد ناشی از آن خلاص شوید. اگر پیگیری لازم برای درمان آن انجام نشود، عفونت ممکن است به کلیهها سرایت پیدا کند. این مسئله میتواند خطرات به مراتب جدیتری را بهدنبال داشته باشد.
دلایل و شرایط زیر میتوانند احتمال عفونت دستگاه ادراری را بیشتر کنند:
- سابقهٔ عفونت دستگاه ادراری؛
- دیابت
- اضافه وزن
- استفاده از اسپرمکشها یا دیافراگم ضدبارداری؛
- سنگ کلیه
از جمله اقدامات مناسب برای پیشگیری از عفونت دستگاه ادراری میتوان به
- سنگ کلیه
(حداقل 8 لیوان) در طول روز و ادرار کردن پس از آمیزش اشاره کرد.
2. سوزش ادرار به علت عفونت مخمر
عفونت مخمر اختلال شایعی است و به علت رشد بیش از حد مخمر موجود در واژن اتفاق میافتد. در میان زنان، از هر ۴ نفر، ۳حداقل نفر یک بار این اختلال را تجربه کرده است.
عفونت مخمر علائم دیگری نیز دارد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
احساس سوزش یا خارش واژن
تورم یا قرمز شدن قسمت بیرونی دستگاه تناسلی
احساس درد در واژن؛
دانه زدن داخل یا اطراف واژن
کسانی که در طول سال، سه یا چهار بار این عفونت را تجربه میکنند، برای پیشگیری از این عفونت موضوع را با پزشک متخصص درمیان گذاشته و با تجویز ضد قارچ مناسب برای درمان آن اقدام کنید. چراکه بعضی از اختلالات ناشی از آمیزش علائمی شبیه به عفونت واژن دارند.
از جمله اقدامات مناسب برای پیشگیری از تکرار این عفونت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اهمیت دادن به مسائل بهداشتی؛
استفاده از لباس زیر نخی؛
عوض کردن لباسها پس از انجام فعالیتهای ورزشی.
3.سوزش ادرار به علت واژینوز باکتریال
سوزش ادرار به علت واژینوز باکتریال در خانمها، عارضهای بسیار آزاردهنده و معمولا با بوی ناخوشایندی همراه است. واژینوز باکتریال شایعترین اختلال در میان دختران و زنان بین ۱۵ تا ۴۴ ساله است و زمانی رخ میدهد که در نتیجهٔ آمیزش، مصرف محصولی خاص و یا علتی دیگر، تعادل میان باکتریهای خوب و بد در واژن از بین میرود.
علائم آن شباهت زیادی با عفونت مخمر دارد که از جمله علائم آن میتوان گفت، علاوه بر سوزش ادرار، ادرار بویی شبیه به بوی ماهی میگیرد، در نتیجه حتما در صورت مشاهدهٔ علائم باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کرد که با مصرف چند آنتی بیوتیک ساده از شر عفونت و درد ناشی از آن خلاص شوید.
4. سوزش ادرار در نتیجهٔ بیماریهای مقاربتی
سوزش ادرار یکی از علائم آزاردهندهٔ بیماریهای مقاربتی باشد.
سوزش ادرار میتواند از علائم انواع دیگری از بیماریهای مقاربتی باشد.بعنوان مثال زمانی که مجرای ادرار، بافت واژن و قسمت بیرونی دستگاه تناسلی ملتهب و بیش از حد حساس شوند ادرار با سوزش همراه میشود.
تبخال تناسلی، تریکومونیاز، کلامیدیا و سوزاک، ازجمله شایع ترین بیماریهای مقاربتی و اختلالهای عفونیِ باکتریال هستند که (در شمار بیماریهای مقاربتی) میتوانند علت سوزش ادرار باشند. همچنین این اختلالات باعث بوی بد ادرار و عوض شدن ظاهر معمولی ادرار هم میشوند فرضا ادراری که بیش از حد زرد یا سبز است.
5. سوزش ادرار در نتیجهٔ پارگی واژن از آمیزش جنسی
بهطور معمول اولین بار احساس سوزش ناگهانی و شدید ادرار، با دستپاچگی و اضطراب همراه است. خراشها و پارگیهای کوچک ناشی از آمیزش ممکن است باعث سوزش ادرار شود. در این مواقع، ریختن آب گرم بر روی واژن بههنگام ادرار میتواند از شدت سوزش بکاهد. حرارت ناشی از آب گرم بر گذرگاههای عصب تأثیر میگذارد و شدت سوزش را کاهش میدهد.
6. سوزش ادرار در نتیجهٔ پارگی واژن به دلیلی غیر از آمیزش جنسی
در بسیاری از زنان در ناحیه بین واژن و مقعد، پارگی ایجاد میشود که به عنوان پارگی پرینال، شناخته می شود. این پارگی می تواند در کنار مجرای ادرار یا در داخل واژن باشد، همچنین پس از زایمان طبیعی تمامی بافت اطراف واژن برای خارج شدن کودک از رحم به طور قابل توجهی بسط پیدا میکند تا فضای کافی برای به دنیا آمدن نوزاد فراهم شود که این مسئله میتواند سبب ایجاد پارگی در اطراف این ناحیه شود. اگر ادرار با این مناطق آسیب دیده تماس داشته باشد، باعث سوزش دردناکی در هفته های پس از زایمان می شود. پاشیدن آب ولرم در طول دفع ادرار، می تواند به کاهش درد کمک شایانی کند.
7. سوزش ادرار به علت استفاده از محصولات بهداشتی زنانهٔ غیرضروری
بسیاری از خانم ها بر این باورند که اطراف واژن آلوده است و مرتب باید با محصولات و خوشبوکنندههای بهداشتی به آن رسیدگی کرد، اما این باور چندان درست نیست. حقیقت این است که کارکرد طبیعی بدن در این ناحیه خاصیت خودپاککنندگی دارد و استفادهٔ بیش از حد از محصولات بهداشتی زنانه باعث بهم ریختن کارکرد طبیعی و در نهایت سوزش ادرار میشود.
در اینجا میتوان استفاده از محصولات شوینده با PH مناسب، صابون غیرمعطر و حتی آب را برای پاکیزگی اطراف واژن خاطرنشان کرد.
8. تغییرات واژینال پس از دوران یائسگی
بعد از یائسگی، بدن استروژن کمتری تولید می کند که می تواند باعث تغییر در بافت واژن شده و آن را کوچک و ضعیف کند. واژن ممکن است خشک شود که همین خشکی می تواند پوست و سایر بافت های آن را حساس و آزرده کند. هنگامی که ادرار با واژن یا مجاری ادرار تماس پیدا می کند، ممکن است نسبت به قبل با توجه به یک سری تغییرات به وجود آمده، گرمتر باشد و در نهایت باعث سوزش و درد شود.
داروهای مفید برای سوزش ادراری
آنتیهیستامینها، آنتیکولینرژیکها، داروهای ضدالتهابی غیراستروییدی و داروهای ضدافسردگی همگی موفقیت محدودی در کاهش علایم دارند.