نی نی لوژی
مجله اینترنتی سلامت مادر، فرزند و جامعه

مهمترین اقداماتی که قبل از بارداری باید انجام شود؟

93

1- داشتن روحیه‌ای خوب و روانی

داشتن روحیه‌ای خوب و روانی آرام از مقدمات اصلی بارداری است. برای داشتن شرایط بارداری سالم، آمادگی روحی، نکته ای مهم قبل از حاملگی است که متاسفانه گاهی فراموش می شود.
قبل از اینکه تاثیرات منفی نادیده گرفتن آمادگی روحی قبل از بارداری بر شما و خانواده و حتی نوزادتان تاثیر بگذارد، خودتان را از این نظر آماده کنید.

2- قبل از اقدام به بارداری با همسرتان گفتگو کنید.

بچه دار شدن مسئله ای نیست که گفتگو در باره آن را به آینده موکول کنید، برنامه ریزی برای باردار شدن مسیر شما را خیلی مشخص تر خواهد کرد بنابراین:

  • با خیالی آسوده با شفافیت و آرامی با همسرتان در باره اقدام برای بارداری حرف بزنید.
    اگر از حرف زدن با همسرتان در این باره نگرانید، برای راحت تر صحبت کردن بهتر است اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرید. با تهیه کتاب در باره آمادگی قبل از حاملگی و خودشناسی و خانواده خیلی بهتر می توانید به نتیجه برسید.
  • شرایط مالی خودتان را قبل از اقدام بارداری در نظر بگیرید و برای دوران حاملگی و زایمان و نوزاد خود برنامه ریزی کنید.
  • استرس و اضطراب قبل از بارداری اثرات منفی مخصوصا در زنان به وجود می آورد.

استرس و افسردگی یکی از عوامل ناباروری در زنان است و همچنین باعث نامنظم شدن تخمک گذاری و حتی باعث می شود که در یک دوره هورمون هیپوتالاموس درست کار نکند و کلا تخمک ایجاد نشود.
برنامه ریزی قبل از بارداری به شرایط مناسب روحی شما کمک می کند.

3- انتخاب و مشورت با پزشک

یکی از مهمترین کارهایی که باید در اولویت قرار دهید حداقل ۳ ماه قبل از اقدام برای بارداری بهتر است به پزشک مراجعه کنیم.
پزشک با گرفتن یک شرح‌حال دقیق به شما خواهد گفت که اجازه باردارشدن رادارید یا خیر؟مراجعه به یک پزشک متخصص زنان و زایمان و مشورت با پزشک برایتان روشن می شود که وضعیت سلامت جسمانی تان چگونه است. او برایتان یک چک آپ کامل در نظر می گیرد و بعد از بررسی نتایج آزمایش به فراخور وضعیت شما دارو یا مکمل غذایی و یا ویتامین برایتان تجویز می کند.

یادتون نره در مشاوره قبل یارداری همسرتون رو هم با خودتون ببرید! به هر حال پدر شدن هم نیاز به چکاپ ها و اطلاعاتی داره، البته بهتره آقایون توسط یک پزشک اورولوژیست از نظر عفونتهای جنسی و ادراری و مشکلات احتمالی بیضه و اسپرم ویزیت شوند .

4- مراجعه به دندانپزشک 

قبل از بارداری از سلامت دندانهای خود مطمئن شوید . مشکلات دهان و دندان در بارداری ، می توانند بسیار آزار دهنده باشند . ضمن اینکه هر عمل دندانپزشکی را در بارداری نمی شود انجام داد و محدودیت هایی در این رابطه وجود دارد .

5- تست سرطان دهانه رحم(پاپ اسمیر)

همان طور که ابتدای این بحث گفته شد، یکی از معاینات دوره ای شما انجام تست سرطان پاپ اسمیر است. این تست برای زنان جوان، هر دوسال یک بار انجام می شود تا مادران مطمئن شوند برای باردارشدن مشکلی ندارند.

6- معاینه داخلی و معاینه پستان

پزشک یا ماما درصورتی که متوجه شود، احتمالا مشکلی وجود دارد معاینه داخلی انجام می دهد. دستگاه تناسلی و لگن شما از نظر عفونت احتمالی مورد بررسی قرار می گیرد. در صورتی که مبتلا به عفونت باشید یا بیماری مانند کیست داشته باشید، حتما تحت درمان قرار خواهید گرفت. اینکه ما توصیه می کنیم چند ماه قبل از تصمیم گیری برای بارداری به مشاور قبل از بارداری مراجعه کنید، برای این است که در صورت وجود مشکلات پزشکی یا بیماری کاهش یا اضافه وزن حتما زمان کافی برای رسیدن به سلامت کامل داشته باشید و با اطمینان فرزندی سالم به دنیا آورید.

7- معاینه کامل بالینی

در اولین ویزیت متخصص زنان، فشار خون شما اندازه گرفته می شود تا مشخص شود در چه حدی است. در صورت بالابودن فشار خون، پزشک توصیه های لازم را برایتان انجام می دهد. زنان بارداری که مبتلا به فشار خون بالا هستند، ممکن است به بیماری فشار خون حاملگی مبتلا شوند. بنابراین خوب است قبل از تصمیم به باردارشدن، برای چکاپ نزد پزشک بروید و مشکل فشار خون خود را برطرف یا حداقل آن را کنترل کنید.

  •  فشارخون ۹۰/۱۴۰ میلیمتر جیوه و بالاتر «فشارخون بالا» است.
  •  دمای بدن به میزان ۳۸ درجه سانتیگراد یا بالاتر«تب» است.
  •  تعداد طبیعی نبض، ۶۰ تا ۱۰۰ بار در دقیقه است.
  •  تعداد طبیعی تنفس، ۱۶ تا ۲۰ بار در دقیقه است.

 

8-آزمایش های لازم قبل از بارداری

  • گروه خونی و RH
  • شمارش کامل خون (کم خونی و پلاکت و …)
  • قند خون ناشتا
  • آنالیز کامل و کشت ادرار
  • در صورت تمایل، آزمایش HIV
  • آزمایشVDRL (آزمایش عفونت های منتقله از راه جنسی)
  • تیتر آنتی بادی ضد سرخجه در صورتی که خانم علیه سرخجه ایمن نشده باشد و سابقه ابتلا به سرخجه را نیز نداشته باشد
  • در صورتی که خانم طبق دستورالعمل کشوری بر علیه هپاتیت ایمن نشده است، یا شک دارد : آزمایش HBsAg .(هپاتیت)
  • انجام آزمایش تیرویید 

9-واکسیناسیون قبل از بارداری 

  • واکسن سرخجه :

    واکسن سرخجه را در صورت منفی بودن تیتر آنتی بادی ضد سرخجه تزریق کنید. در صورت تزریق واکسن ویروس زنده سرخجه، خانم باید حداقل تا ۳ ماه از یک روش مؤثر پیشگیری از بارداری استفاده کند.ولی اگر خانم قبل از ۳ ماه باردار شود، نیاز به ختم بارداری نیست.
  • واکسن هپاتیت :

    در صورت نداشتن تعداد کافی آنتی بادی در بدن ، یا در صورت عدم تزریق واکسن هپاتیت در گذشته ، بهتر است واکسیناسیون هپاتیت انجام شود.
  • واکسن کزاز:

     اگر بیش از 10 سال از آخرین واکسن کزاز شما گذشته است ، بهتر است دوز یادآور آن را تکرار کنید.

 

10-مصرف اسید فولیک

فولیک اسید بدنتان را تقویت کنید. بهترین زمان برای مصرف فولید اکسید 3 ماه قبل از بارداری است اما متخصصان می گویند می توانید 40 روز تا یک ماه پیش از بارداری نیز مصرف روزانه قرص های فولیک اسید را آغاز کنید زیرا تامین اسید فولیک بدن تاثیر زیادی در رشد جنین و کامل شدن سیستم عصبی بدن دارد.

11-شرح حال کامل خود را به پزشک ارائه دهید

شرح حال کامل شامل موارد زیر است، آن را آماده کنید :

  • سوابق پزشکی: سابقه یا ابتلا فعلی به بیماری ها مثل بیماریهای زمینه ای(دیابت، فشارخون بالا، صرع، سل، کلیوی، آسم، قلبی و …)، اختلالات روانی، بیماری تیروئید، سوء تغذیه، عفونت HIV/ ایدز، هپاتیت، اختلال انعقادی، ناهنجاری اسکلتی، ناهنجاری دستگاه تناسلی، نمایه توده بدنی غیر طبیعی
  • تاریخچه بارداری: تعداد بارداری، تعداد زایمان، تعداد سقط، تعداد فرزندان، سوابق بارداری و زایمان قبلی
  • تاریخچه اجتماعی: سن زیر ۱۸ و بالای ۳۵ سال، داشتن فرزند کمتر از ۳ سال، بارداری پنجم و بالاتر، اعتیاد به مواد مخدر/ داروی مخدر، مصرف الکل، کشیدن سیگار یا سایر دخانیات، رفتارهای پرخطر، همسرآزاری، نسبت خویشاوندی با همسر، شغل سخت و سنگین
  •  کار طولانی مدت به صورت ایستاده بیش از ۳ ساعت
  • قرار گرفتن در معرض تشعشعات رادیو اکتیو و اشعه ایکس و یا در معرض مواد شیمیایی اعم از حشره کش، مواد آزمایشگاهی و…
  •  بالا بودن حجم فعالیت جسمی بگونه ای که موجب افزایش ضربان قلب و عرق کردن زیاد شود.

12- رژیم غذایی مناسب دشته باشید

کی دیگر از مهمترین کارهایی که باید انجام دهید اصلاح رژیم غذایی است. دیگر نمی توانید مثل گذشته به راحتی به فست فود فروشی ها پا بگذارید. از این به بعد باید فقط غذایتان را از میان منوهای سالم انتخاب کنید. بنابراین 40 روز فرصت دارید که این رژیم را تمرین کنید تا در نه ماه بارداری و دوران شیر دهی هم به راحتی از پس آن بر بیایید.  پس با سوسیس و کالباس و غذاهای فرآوری شده و کنسروی خدافظی کنید. تا می توانید میوه و سبزیجات و پروتئین حیوانی سالم و مفید مصرف کنید.

دی جی به مدرسه
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.