نی نی لوژی
مجله اینترنتی سلامت مادر، فرزند و جامعه

دانستنی های نوزاد

270

اصول رعایتی در چهل روز اول تولد نوزاد

از هیجان انگیزترین لحظات زندگی مشترک یک زن و مرد لحظه تولد یک نوزاد است که زن و شوهر ثمره عشق و محبت خود را در آغوش می گیرند. یکی از مهمترین مراحل زندگی انسان که از حساسیت خاصی بر خوردار است دوره ی نوزادی که از هنگام تولد تا پایان یک ماهگی و 40 روزگی نوزاد است، اما در کنار این لحظات شیرین، ممکن است سختی هایی هم در ارتباط با او وجود داشته باشد و والدین راه و رسم مراقبت از فرزند خود را بلد نباشند

برآورده کردن نیازهای اولیه نوزاد مانند تغذیه نوزاد، تعویض پوشک، لباس نوزاد، بیداری های شبانه، تربیت نوزاد و … همگی از وظایف والدین در مقابل کودکان است. نی نی لوژی در این مقاله می تواند به شما کمک کند تا به طور صحیح از نوزاد تا 40 روزگی مراقبت کنید.

1- شیر دادن به نوزاد

نحوه شیردادن به نوزاد از همان روزهای اول تولد بسیار مهم است و بهتر است مادران برای افزایش شیر به تغذیه خود توجه کنند و غذاهایی را که سبب افزایش شیر آنها می شود ، مصرف کنند.

بهترین تغذیه نوزاد، شیر مادر است که همیشه در دسترس است و فاقد میکروب و بیماری می باشد، همچنین شیر مادر با دمای بدن نوزاد متناسب است . تغذیه نوزاد با شیر مادر سبب می شود هنگامی که مادر نوزاد را برای شیردادن به آغوش می گیرد ، نوزاد احساس امنیت و تعلق پذیری کند . در ادامه مقاله با نی نی لوژی همراه باشید.

2- تعویض لباس های کثیف کودک

از دیگر وظایف والدین تعویض لباس های کثیف کودک است . تعویض لباس های کودک تا سن 7 سالگی سبب حس امنیت در کودک می شود پس اگر کودک شما پوشک و یا لباس هایش کثیف شد و نیازمند تعویض بود باید خیلی سریع به تعویض این لباس ها بپردازیم.

والدین با تعویض لباس کثیف کودک و تغذیه مناسب او به نوزاد می فهمانند که دنیا محل امنی است، او را دوست دارند و اینگونه نیاز به امنیت کودک را برآورده می کنند.

3- در هنگام شست و شو کودک دقت کنید

برای جلوگیری از بروز زود هنگام مسایل جنسی در بزرگسالی هنگام شستن نوزاد خود برای تعویض پوشک، با آلت تناسلی او بازی نکنید و آلت تناسلی او را به صورت حرکات رفت و برگشتی با دستتان (مالش دادن) نشویید.

توجه کنید که قسمت نرم سر کودک با پوست سختی پوشیده شده است که نیازی به توجه خاصی ندارد. این ناحیه از بدن نوزاد به سر او اجازه تغییر شکل را در زمان تولد می دهد تا بتواند از کانال خروجی بیرون آید.

در دوماهگی قسمت عقبی این ناحیه از سر نوزاد بسته می شود اما قسمت جلویی آن در دوسالگی بسته می شود. پایین رفتن زیاد این ناحیه می تواند نشانه ای از کمبود مایعات در بدن او باشد، در حالیکه بر آمدگی زیاده از حد آن می تواند نشانه بیماری مننژیت باشد.

3- از کولیک نترسید

کولیک (دل پیچه نوزاد) اغلب طولانی‌مدت و همراه گریه شدید است. کولیک نوزاد برای والدین بسیار ناخوشایند است، زیرا کودک آن‌ها بدون هیچ نوع دلیل ظاهری گریه می‌کند و معمولاً درهنگام شب اتفاق می‌افتد، زمانی که والدین اغلب خسته هستند.

دل پیچه نوزاد در 3 الی 4 ماهگی پس از تولد کودک معمولاً رخ می‌دهد و به مدت 6 هفته طول می‌کشد و باگذشت زمان حل خواهد شد. مدیریت آن استرس زیادی می‌آوردکه لازم است مدیریت شود. در ادامه مطلب با نی نی لوژی همراه باشید.

تعریف کولیک نوزاد (دل پیچه نوزاد) نوزاد: هنگامی‌که نوزاد بیش از 3 ساعت در روز برای 3 روز در هفته به مدت حداقل 3 هفته گریه کند. پس از گذشت این مدت دل پیچه نوزاد خودبه‌خود از بین خواهدرفت، اما شما می‌توانید اقداماتی را انجام دهید که مدت‌زمان کولیک را کاهش داد.

4- زبان نوزاد را یاد بگیرید

روبرو شدن با گریه های نوزاد در روزهای ابتدای تولد شگفت انگیز است زیرا والدین در این زمان نمی دانند که هر گریه کودک چه علتی دارد. هنگامی که کودک شما شروع به گریه کرد ، به شرطی که گرسنه نباشد و پوشکش تمیز باشد ، برای بند آمدن گریه او آرامش خود را حفظ کنید و او را عمودی راه ببرید و یا با او بازی کنید.

والدین از بدو تولد تا حدود 2 و نیم سالگی باید به گریه های نوزاد پاسخ بدهند و او را به  دلیل این که مبادا بغلی شود و یا باید صبور بار بیاید، رها نکنند. نوزادان از لحظه تولد قادر به دیدن اشیاء و چهره ها به صورت دو بعدی هستند و اشیاء حجم دار را بهتر می بینند و اشیاء را تا فاصله حدود 25 الی 30 سانتی متری خود می توانند ببینند ، تا 6 ماهگی دید کودکان مانند بزرگسالان خواهد شد.

5- بهترین بازی برای کودک

برای کودکان تازه متولد شده بهترین بازی، آویز ها هستند که والدین می توانند در منزل تهیه کنند و یا به صورت آماده خریداری کنند. از دیگر بازی های مفید برای کودکان از حدود 3 ماهگی تا 2 سالگی بازی دالی موشه است . کودکان از حدود 1 و نیم سالگی می فهمند که اشیاء پایداری و ثبات دارند و اشیاء که در حال حاضر نمی بینند را از دست نداده اند و این ندیدن آنها موقتی است.

بهتر است والدین شاغل این بازی را با چهره ی خود انجام دهد تا کودک متوجه شود، در صورت ندیدن والدین آنها را از دست نداده است . این بازی می تواند برای جلوگیری از اضطراب جدایی کودکان مفید باشد. برای تربیت کودک سالم باید همواره اطلاعاتتان را راجع به رشد کودک از زمان تولد و نیازهای روانشناختی او بالا ببرید .

6- خواب نوزاد

نوزادان در دو هفته اول معمولا بین 16 تا 20 ساعت در شبانه روز می خوابند و هر سه یا چهار ساعت از خواب بیدار می شوند. برای ساعات خواب کودکان هیچ الگوی دقیقی موجود نیست.  اگر نوزادان ساعات بیشتری را بخوابند ، گرسنه خواهند شد و به وعده های غذایی بیشتری نیاز خواهند داشت.

7- وزن گیری نوزاد

 بسیاری از نوزادان در روزهای اول بعد از تولد کمی وزن کم می کنند اما اگر نوزاد 10 روزه شما به وزن اولیه تولدش برنگشته حتما به پزشک مراجعه کنید. نوزاد در هفته اول،  روزانه 30 گرم وزن اضافه می کند و در هفته دوم به وزن نوزاد حدودا 240 گرم اضافه می شود، پس اگر فرزند شما تا پایان هفته اول به سه کیلو رسیده بود، می توانید انتظار داشته باشید تا پایان هفته دوم حداقل سه کیلو و چهارصد گرم وزن پیدا کند.

8- مراقب بند ناف نوزاد باشید

بعد از زایمان بند ناف را با گیره ای مسدود می کنند و بند ناف به شکل پوست سیاه و خشکی بنظر می رسد. این کار به نوزاد آسیبی نمی رساند، زیرا عصبی به آن متصل نیست، ولی برای عفونی نشدن بند ناف باید اطراف آن را پاکیزه و خشک نگه داشت.

بنابراین تا این قسمت از پوست، کاملاً خوب شود و زایده بند ناف کاملاً از بین برود نوزاد را زیاد حمام نکنید. دو هفته بهبودی بند ناف زمان می برد. مشاهده قرمزی یا ترشح مواد در این ناحیه نشانه عفونت است. پوشک نوزاد را پایین تر از بند ناف او ببندید تا جریان هوا سبب سریعتر خشک شدن بند ناف شود.

9- حمام کردن نوزاد

دومرتبه حمام کردن در هفته های اول تولد کافی است. شما هر دو روز یک بار می توانید صورت، گردن، دست ها و باسن نوزاد را تمیز کنید. از وان بچه یا از کف پوش های نگهدارنده نوزاد برای پشتیبانی از نوزاد هنگام حمام کردن استفاده کنید.

بهتر است ازصابون برای شستشوی کودکان استفاده نکنید، هنگام حمام هرگز نوزاد را به حال خود رها نکنید و هنگامی که او را بلند می کنید، مراقب لیز بودن بدن او باشید. باسن نوزادان دختر را باید از ناحیه جلو به پشت بشویید و پوست بیضه نوزادان را هیچ گاه به عقب نکشید، زیرا این قسمت بسیار حساس است.

 

دی جی به مدرسه
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.