نی نی لوژی
مجله اینترنتی سلامت مادر، فرزند و جامعه

تغذیه مناسب قبل و بعد از بارداری

99

اگر می خواهید خانواده ای سالم داشته باشید باید به مسائل مربوط به خوراک و تغذیه خود دقت کافی داشته باشید.
بخصوص برای کسانی که اقدام به بارداری می کنند دو چندان مهم است. تغذیه مناسب قبل از بارداری بخش مهمی از آماده شدن برای بارداری است، عواملی مانند مقایسه وزن خود با قدتان و آنچه که می خورید می تواند نقش مهمی را در سلامتی شما در دوران بارداری و سلامت جنین در حال رشد داشته باشد.
تغذیه قبل از بارداری در صورتی که صحیح باشد، نه تنها بر دوران بارداری تاثیرگذار است،
بلکه بر سلامت و رشد جنین هم به همان اندازه تاثیر گذار است. خوراک مناسب و برنامه ریزی شده قبل از بارداری به همان اندازه که برای زن مهم است می تواند برای مرد نیز مهم و ضروری باشد.

در نتیجه به نکات و توصیه های این بخش از نی نی لوژی که مربوط به رژیم و تغذیه قبل و بعد از بارداری است توجه داشته باشید.

قبل از بارداری وزن خود را کنترل کنید

در صورتیکه وزن متعادلی قبل از بارداری داشته باشید، نه تنها بارداری آسان تری دارید بلکه  به طور مستقیم بر وزن تولد نوزاد خود تاثیر می گذارید. کم یا زیاد بودن نسبت قد به وزن می تواند منجر به مشکلاتی برای باردار شدن بشود؛ مطالعات نشان می دهد که زنان کم وزن احتمال بیشتری دارند که نوزادان کوچک را به دنیا آورند، هرچند ممکن است در طول بارداری همان اندازه وزن طبیعی را به دست آورند.

زنان دارای اضافه وزن خطر ابتلا به مشکلاتی در حاملگی مانند دیابت بارداری یا فشار خون بالا را افزایش می دهند ، با پزشک متخصص خود در مورد اینکه آیا قبل از بارداری باید وزن کم کنید یا افزایش وزن داشته باشید، صحبت کنید.

سیگار، الکل و مواد مخدر را کنار بگذارید
شاید ترک عادت های ناسالم مشکل باشد اما با مشاور در این رابطه صحبت کنید. مشاور راهکارهایی پیش روی شما قرار می دهد تا راحت تر سیگار یا مواد مخدر را کنار بگذارید. اگر سیگاری هستید یا مواد مخدر مصرف می کنید، زمان آن رسیده تا آنها را ترک کنید. یافته های علمی بسیاری نشان داده اند، سیگار و مواد مخدر منجر به سقط جنین، زایمان زودرس و نوزادان بسیار کوچک و کم وزن می شوند. در نظر داشته باشید، تاثیر برخی از داروها و مخدرها حتی از پس از ترک آنها نیز در بدن باقی می مانند.
استفاده از تنباکو روی باروری مادر و کم شدن اسپرم های پدر تاثیر دارد. در حقیقت، حتی کشیدن گاه و بیگاه سیگار نیز می تواند روی باردار شدن تاثیر منفی بگذارد. مصرف نوشیدنی های الکلی نیز تاثیر منفی در بارداری دارد. آنها می توانند منجر به ناهنجاری های زایمان یا مشکلات دیگر برای رشد نوزاد بشوند.

مصرف سبزیجات و میوه‌ها

سبزیجات و میوه‌‌ها، مولتی‌ویتامین‌های طبیعی هستند که نه تنها سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی است، بلکه منبعی غنی از مواد ضد رادیکال آزاد و آنتی‌اکسیدان‌ها نیز هستند. سبزیجات قرمز و نارنجی (حبوبات خشک و نخود فرنگی) و سبزیجات نشاسته ای را انتخاب کنید، در واقع مصرف سبزیجات و میوه‌های دارای رنگ روشن مانند فلفل قرمز و کلم‌پیچ منابع مقرون به صرفه‌ای از مواد مغذی هستند. هرچه رنگ آنها پرنشاط‌تر باشد، مواد مغذی موجود در آن بیشتر است. تلاش کنید هر روز مقدار کافی میوه و سبزیجات مصرف کنید.

مصرف ماهی
اگر از طرفداران ماهی هستید باید حواستان به تغذیه خود باشد. با اینکه ماهی منبع اسیدهای چرب امگا 3 (که برای رشد مغز و بینایی کودک شما بسیار مهم است) و همچنین پروتئین، ویتامین D و دیگر مواد مغذی است، اما با این حال حاوی جیوه نیز هست که می تواند خطرناک باشد.
زنان باردار در طول هفته حدود 340 گرم ماهی مصرف کنند، بهترین تغذیه ممانعت از خوردن ماهی هایی است که جیوه زیاد دارند. سازمان دارویی و غذایی جهانی توصیه می کند، زنانی که قصد باردار شدن دارند از خوردن گوشت ماهی هایی همچون کوسه، اره ماهی و شاه ماهی خالدار خودداری کنند و بیشتر از 170 گرم تن ماهی در طول هفته مصرف نکنند. بهتر است از مصرف ماهی های رودخانه ای که خودتان صید کرده اید نیز خودداری کنید مگر اینکه مطمئن باشید آلوده نیستند.

مصرف اسید فولیک (مراقب ویتامین آ باشید)
اسید فولیک ماده مغذی موجود در سبزیجات برگ سبز، آجیل، لوبیا، میوه های مرکبات، غلات صبحانه غنی شده و برخی مکمل های ویتامین است. مصرف حداقل 400 میکروگرم اسید فولیک در طول روز برای حداقل یک ماه پیش از بارداری و سه ماه نخست بارداری، می توانید 50 تا 70 درصد از احتمال داشتن نوزادی با نقص لوله عصبی همچون اسپینا بیفیدا جلوگیری کنید. استفاده از اسید فولیک همچنین می تواند از دیگر ناهنجاری های تولد نیز جلوگیری کند.
می توانید از همه داروخانه ها اسید فولیک یا دیگر مولتی ویتامین های پیش از تولد را تهیه کنید. اما پیش از خرید مولتی ویتامین، ببینید آیا حداقل 400 میکروگرم اسید فولیک در خود دارد یا خیر. همچنین کنترل کنید تا آن مولتی ویتامین، بیشتر از 770 میکروگرم ویتامین آ نداشته باشد، مگر اینکه بیشتر آن بتاکاروتن باشد. استفاده بیش از حد ویتامین آ می تواند منجر به ناهنجاری های تولد شود.

کلسیم:

آماده سازی برای بارداری شامل ساختن استخوان های سالم است ؛ اگر در رژیم بارداری کلسیم کافی نداشته باشید، جنین ممکن است از استخوان مادر مصرف کند که این امر زنان را در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان قرار می دهد. میزان مصرف توصیه شده کلسیم برای زنان 1000 میلی گرم است. سه بار مصرف شیر و سایر محصولات لبنی در روز برابر با 1000 میلی گرم کلسیم است. همیشه با پزشک متخصص خود در رابطه با رژیم غذایی سالم و نیازهای ورزشی صحبت کنید.

آهن:

بسیاری از زنان به دلیل قاعدگی ماهانه و رژیم غذایی کم آهن، دارای ذخایر آهن پایینی هستند. قرص های آهن کمک می کنند و بدن مادر را برای نیازهای جنین در طول بارداری آماده می کنند. منابع خوب آهن عبارتند از:

گوشت گاو، گوشت گوسفند، جگر، مرغ، اردک و بوقلمون، ماهی و صدف ها از جمله ساردین، کولی. قبل از مصرف سایر گونه های ماهی به پزشک خود مراجعه کنید زیرا ممکن است بعضی از آنها حاوی مقادیر زیاد جیوه باشد.
برگ سبزهای خانواده کلم، مانند؛ کلم بروکلی، کلم پیچ، برگ شلغم و کولارد. حبوبات مانند لوبیا و نخود سبز، لوبیا خشک شده و نخود فرنگی مانند لوبیا پینتو و لوبیا چشم بلبلی و لوبیای پخته شده کنسرو شده.
نان کامل و نان سفید، غنی از آهن، ماکارونی، برنج و غلات.

مصرف لبنیات:

محصولات شیری و بسیاری از غذاهایی که از شیر تولید می شود بخشی از این گروه غذایی محسوب می شوند، لبنیات بدون چربی یا کم چرب که کلسیم بالایی دارند را انتخاب کنید. قبل از بارداری لبنیات کم چرب بخورید.

مصرف روغن ها :

روغن ها یک گروه غذایی نیستند، در حالی که بعضی از آنها، مانند روغن دانه ها، حاوی مواد مغذی کلیدی هستند و باید در رژیم غذایی وجود داشته باشند. بقیه مانند چربی های حیوانی، در دمای اتاق جامد هستند و باید از آنها اجتناب کرد.

تغذیه برای پسر دار شدن

برای اینکه احتمال پسر دار شدن تضمینی تری داشته باشید تغذیه قبل از بارداری (مخصوص پسر دار شدن)خود را حداقل ۲ ماه قبل از اقدام به بارداری شروع کنید. در رژیم غذایی خود مقادیر بیشتر از سدیم و پتاسیم قرار دهید و از مصرف کلسیم را کاهش دهید.
یکی از مطمین‌ترین راه هایی که احتمال پسر دار شدن را بسیار افزایش می دهد استفاده از میوه‌هایی است که سرشار از پتاسیم و سدیم است:

گلابی، موز، زردالو، آناناس، سیب، گیلاس، خیار، آلو، گوجه سبز، توت فرنگی، خربزه، انجیر

همچنین به گفته دو پزشک فرانسوی و کانادایی نمک و تخم‌مرغ می‌توانند در تعیین جنسیت فرزند تاثیرگذار باشند. برای پسر دارد شدن یک هفته قبل از نزدیکی و آمیزش می‌بایست به غذاهای خود نمک اضافه کرد. نان، گوشت، سبزی، میوه، شکلات، چای قهوه و آب معدنی بدون گاز بخورید.
به طور کلی غذاهای پتاسیم دار و سدیم، شکر و عسل هم مانعی ندارند، ولی از خوردن شیر و پنیر و کیک خودداری کنید.

تغذیه برای دختر دار شدن

برای تغذیه جهت دختر دار شدن در روزهایی نزدیکی و مقاربت، باید سعی شود تا خون خانم خاصیت اسیدی داشته باشد. برای اینکه خون اسیدی شود در تغذیه قبل بارداری گوشت، حبوبات و سرکه مصرف کنید. چند روز قبل از نزدیکی برای لقاح، غذاهای استفاده شود توسط مرد بهتر است خاصیت سردی داشته باشند، تا خون مرد خاصیت قلیایی پیدا کند. در کل رژیم غذایی برای دختر دار شدن باید دارای کلسیم و منیزیم و پتاسیم کم باشد.

برنامه‌ی غذایی قبل از بارداری هم هست که باید شش هفته قبل از نزدیکی شروع شود:

شیر، تخم‌مرغ آب معدنی گاز دار و پنیر بدون نمک برای دختر شدن بچه میل شود.
غذاهای نمک‌دار مصرف نکنید.
در کل غذاهایی که دارای منیزیم و کلسیم هستند مفید هستند و خوردن شکر و عسل نیز مانعی ندارد. سبزی، چای، قهوه، نان، گوشت، میوه و شکلات نباید مصرف شود. پتاسیم در نمک به وفور یافت می‌شود و کلسیم و منیزیم نیز در تخم‌مرغ وجود دارند.

دی جی به مدرسه
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.