نی نی لوژی
مجله اینترنتی سلامت مادر، فرزند و جامعه

واریکوسل چیست؟

112

کیسه‌ی بیضه، کیسه‌ای است که بیضه‌ها را نگه می‌دارد. کیسه‌ی بیضه محتوی سرخرگ‌ها و سیاهرگ‌هایی است که خون را به اندام تولیدمثلی می‌رسانند. ناهنجاری‌های سیاهرگ‌های موجود در کیسه‌ی بیضه می‌تواند موجب بروز واریکوسل شود. به گشاد شدگی غیر طبیعی شبکه وریدهای بیضه واریکوسل گفته می شود.واریکوسل در 15% مردان بالغ و در سن باروری دیده می شود. در 35 درصد مردان با ناباروری اولیه و 80درصد مردان با ناباروری ثانویه واریکوسل در معاینه پیدا می شود. نی نی لوژی در این مقاله شما را با علت ایجاد واریکوسل  و درمان آن آشنا می کند.

علت ایجاد واریکوسل چیست؟

طناب اسپرمی وظیفه‌ی نگه‌داشتن هریک از بیضه‌ها را برعهده دارد. این طناب شامل رگ‌ها، سرخرگ‌ها و اعصابی است که از این غده‌ها نگهداری می‌کنند. در سیاهرگ‌های سالم در داخل کیسه‌ی بیضه، دریچه‌های یک‌طرفه، خون را از بیضه‌ها به کیسه‌ی بیضه و سپس به قلب برمی‌گردانند. گاهی روند عادی حرکت خون از طریق سیاهرگ‌ها دچار اختلال شده، موجب تورم رگ‌ها می‌شود و رفته‌رفته واریکوسل پیشرفت می‌کند. تاکنون هیچ عامل مؤثری در بروز این بیماری شناسایی نشده و علت دقیق آن مشخص نیست. ولی نارسا بودن دریچه های لانه کبوتری و اثر فشاری روی وریدهای بیضه را از علل ایجاد واریکوسل ذکر می کنند.

علت و تشخیص واریکوسل چیست؟

علت واریکوسل اغلب در معاینه بالینی توسط پزشک انجام می شود که اغلب در حالت درازکش نمی‌توان واریکوسل را احساس کرد یا دید. بنابراین پزشک در حالت ایستاده و درازکش بیضه‌های شما را معاینه می‌کند. ممکن است پزشک بر روی شما سونوگرافی بیضه انجام بدهد. این روش کمک می‌کند تا پزشک وضعیت رگ‌های موجود در بیضه‌تان را معاینه کند و تصویر دقیق‌تری از وضعیت‌تان داشته باشد. هنگامی که بیماری تشخیص داده می‌شود، پزشک با توجه به اندازه‌ی توده‌ی بیضه‌تان، وضعیت‌تان را از 1 تا 3 دسته‌بندی می‌کند. درجه‌ی 1 خفیف‌تر و درجه‌ی 3 حادترین است. اندازه‌ی توده الزاما روند کل درمان را مشخص نمی‌کند، زیرا ممکن است شما نیاز به درمان نداشته باشید. ضرورت و روش‌های درمان براساس میزان ناراحتی یا ناباروری شماست.

این مشکل در بیضه چپ شایعتر است و ممکن است بی علامت یا درد بیضه با فعالیتهای سنگین، سرپا بودن طولانی و تورم بیضه خود را نشان دهد. امروزه استفاده از سونوگرافی رنگی یا کالر داپلر در تأیید بیماری واریکوسل اغلب استفاده می شود.

اثرات مضر واریکوسل روی اسپرم ها چیست؟

عدم گردش خون صحیح در بیضه ها باعث اختلالاتی در تولید نطفه می گردد که عبارتند از:

  • کاهش تعداد اسپرمها
  • افزایش شکل غیرطبیعی اسپرم
  • کاهش حرکت تعداد اسپرم ها که مهمترین یافته در واریکوسل می باشد.
  • در موارد شدید از بین رفتن کلی اسپرمها یا آزوسپرمی لازم به یادآوری است که این بیماری شایع ترین علت ناباروری قابل برگشت در مردان می باشد.

روش های درمان واریکوسل کدامند؟

هیچ درمان دارویی برای آن وجود ندارد. تکنیک عمل های جراحی عبارتند از :

  • عمل جراحی باز

عمل جراحی باز با برش در محل عبور وریدها با دید مستقیم و یا با استفاده از میکروسکوپ انجام می شود.

  • لاپاراسکوپی

در عمل جراحی به روش لاپاراسکوپی سه سوراخ نیم سانتی در ناف و کناره های شکم جهت عبور لوله تروکار و دوربین و وسایل های جراحی داده می شود و وریدهای واریس با بزرگنمایی چندین برابر در تلویزیونها مشخص و قطع می شوند که درصد موفقیت به اندازه عمل جراحی باز ولی درد آن کمتر از عمل جراحی باز است و بیمار به صورت سرپایی و بدون نیاز به بستری در شب بیمارستان را ترک می کند.

آیاعمل جراحی باعث 100% بهبودی ناباروری می شود؟

عمل جراحی فقط در 50-60% موارد باعث بهبودی کیفیت اسپرم می شود. که بارزترین تغییرات پس از عمل در حرکت اسپرم ایجاد می شود که باعث تقویت حرکت اسپرم می گردد.

عوارض عمل جراحی این بیماری چیست؟

عوارض پس از عمل نادر و شایع ترین عارضه هیدروسل یا جمع شدن آب در کیسه بیضه است که در صورت رشد پیش رونده آن باید با برش جراحی ترمیم گردد. در موارد نادر آسیب به شریانهای بیضه و واز ممکن است اتفاق بیفتد.

دی جی به مدرسه
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.