نی نی لوژی
مجله اینترنتی سلامت مادر، فرزند و جامعه

سونوگرافی NT چیست؟

478

سونوگرافی NT چیست؟

سونوگرافی NT مخفف nuchal-translucency به معنای فضای شفاف پشت گردن است. این سونوگرافی بین هفته یازدهم تا چهاردهم بارداری انجام می شود اما بهترین زمان آن بین 11 هفته تا 13 هفته و چهار روز می باشد.  تمام جنین ها پشت گردنشان مایع دارند اما آنهایی که سندرم داون دارند مقدار مایعات بیشتری دارند. به همین دلیل است که این سونوگرافی به بررسی ابتلای جنین به سندرم داون و برخی مشکلات قلبی مادرزادی می پردازد.

چرا باید سونوگرافی NT انجام دهید؟

به تمامی خانم های باردار سونوگرافی NT توصیه می شود تا مشخص شود جنین به سندرم داون مبتلا است یا نه؟ اگر نتیجه این سونو برای شما یک در هزار باشد به این معناست که برای هر هزار جنینی در معرض خطر یک نفر ممکن است سندرم داون داشته باشد. خطر یک در 150 یا کمتر، بسیار خطرناک است.
آزمون های تشخیصی مانند CVS و آمنیوسنتز را میتوان برای اطمینان از اینکه جنین سندرم داون نداشته باشد انجام داد، اما این تست های تشخیصی خطر سقط جنین را به همراه دارد. به همین دلیل متخصص زنان اغلب تست غربالگری را پیش از آزمون های تشخیصی توصیه می کند. نتیجه این سونو می تواند به شما در تصمیم گیری برای آزمون های تشخیصی کمک کند.

سونوگرافی NT چطور انجام می‌شود؟

سونوگرافی NT بین هفته‌های 11 تا 14 انجام می شود و قبل از آن نمی توان انجام داد چون جنین کوچک است. پس از 14 هفته هم مایع اضافی گردن با رشد سیستم لنفاوی جنین جذب می شود و بنابراین اسکن دقیق نخواهد بود. اسکن معمولا از روی شکم شما و با تجهیزات سونوگرافی نرمال انجام می شود. فردی که این کار را انجام می دهد ژل را روی شکم قرار داده و با پروب روی شکم حرکت می کند. در این سونوگرافی اول اندازه سر تا انتهای ستون فقرات جنین و بعد میزان مایع پشت گردن اندازه گیری می شود. در اینجا پوست به صورت خط سفید ظاهر شده و مایع زیر پوست سیاه است.

از آنجا که سونوگرافی NT به تنهایی میزان خطای بسیار بالایی دارد، پزشک ممکن است پیشنهاد یک آزمایش ترکیبی را دهد، که در آن نتایج سونوگرافی ان تی با یک یا دو آزمایش خون ترکیب شده که سطوح هورمون hCG و PAPP-A (حاملگی همراه با پروتئین پلاسما A) را اندازه گیری و مقایسه می کند، که این دو هورمون تولید شده توسط جنین، به جریان خون شما منتقل می شوند.

NT نرمال چند است؟

NT کمتر از 3.5 میلی متر زمانی که جنین 45 میلی متر در 84 میلی متر است، استاندارد است. NT با رشد جنین بیشتر می شود. جنینی که این میزان NT داشته باشد در معرض خطر کمتری قرار دارد هرچند که میزان بالای NT نیز دلیل بر وجود مشکل نیست. جنینی با NT=2.9 میلی متر هم در محدوده طبیعی قرار دارد. 9 جنین از 10 جنین میزان NT بین 2.5 تا 3.5 میلی متر دارند که مناسب است. جنینی با NT= 6 میلی متر در معرض خطر سندرم داون و دیگر ناهنجاریهای کرموزومی قرار دارد.

بسیاری از زنانی که در معرض خطر بالا هستند، نوزاد سالم به دنیا می آورند. با وجود این اگر برچسب پرخطر خورده باشید طبیعی است که احساس اضطراب و عدم اطمینان کنید. به این ترتیب به متخصصان مجرب معرفی می شوید تا آنها با بررسی بیشتر بتوانند گزینه های لازم را به شما ارائه کنند. تنها راه برای اطمینان از ناهنجاری کرموزومی انجام آزمون آمنیوسنتز است که خطر سقط دارد. اما یکی از مزایای آمینوسنتز این است که در اوایل بارداری انجام می شود و می تواند برای تصمیم گیری در گام های بعدی به شما کمک کند.

در سونوگرافی NT علاوه بر تشخیص ناهنجاریهای ژنتیکی و مادرزادی، سن دقیق جنین و زمان دقیق زایمان قابل تعیین است. همچنین طی سونوگرافی NT، وجود یا عدم وجود استخوان بینی هم قابل ثبت و بررسی است، زیرا در ناهنجاری های مادرزادی مثل سندرم داون، تیغه استخوان بینی تشکیل نمی شود. 

سونوگرافی NT چقدر طول می‌کشد؟

زمان انجام این سونوگرافی بستگی به شرایطی دارد.
مادر باید همکاری خوبی با پزشک داشته باشد و هر پوزیشنی که پزشک توصیه می‌کند را انجام دهد، همچنین جنین باید خوب بچرخد جنین و پوزیشن مناسب داشته باشد تا پزشک بتواند از پوزیشن مناسب برای اندازه گیری NT عکس بگیرد.
اینگونه پزشک می‌تواند مایع پشت گردن جنین را با دقت اندازه گیری نماید.

دی جی به مدرسه
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.